אפלבוים יצחק אהרן וינטה לאה

ארץ מוצא: רומניה
עיר מוצא: פוקשאן
שנת לידה: 1839
שנת פטירה: 1906
שנת עלייה: 1882
שנת התיישבות: 1882
עיסוק: איכר ואיש ציבור
שם האשה: ינטה לאה
שם נעורים: -
שנת לידה: 1856
שנת פטירה: 1923
מספר ילדים: 4
אביגדור, מאיר , שמואל, הרמן צבי
שיתוף ב:
אפלבוים יצחק אהרן וינטה לאה

יצחק אהרן אפלבוים

נולד בפשמישל, גליציה, בשנת ת"ר (1840), לאביו צבי הכהן . קיבל חינוך מסורתי, התמחה בחקלאות והיה לו משק ברומניה. אח"כ עבר לעיר פוקשאני. הצטרף לתנועת חיבת ציון מראשיתה, השתתף בוועידה הראשונה של אגודות חובבי ציון ברומניה, שהתכנסה בפוקשאני ביום כ' טבת תרמ"ב, בה הוחלט לארגן את קבוצת העולים הראשונה להתיישבות חקלאית בארץ-ישראל וגם הוא הצטרף אליה.

באותה שנה (תרמ"ב) עלה ארצה עם אשתו ושלשת בניו הקטנים והיה מראשוני המתנחלים בזכרון יעקב. היה מטובי החקלאים ועסק בצרכי צבור כראש-הועד השני ומייסד הכנסת אורחים במושבה. נודע כירא-שמים ובעל לב, המרגיש בסבל הזולת, שקד לעשות צדקה וחסד והתהלך עם הבריות ביושר ובנחת.

כאיכר חרוץ וחובב עבודה, גידל ירקות ליד ביתו, ומשהבחין כי גנבים פוקדים בלילות את גינתו יצא באחד הלילות לארוב להם. הצטנן וחלה בלחץ-דם חזק, שקירב את קצו.

נפטר בזכרון יעקב, כ"א אדר תרס"ו [1906].

— אדמה זו קנינו אנחנו. רק אלוהינו שבשמים יוליכנו אל אשר יהיה רצונו. נחלתנו היא עד העולם, בציפורנינו אחזנו בה וממנה לא נזוז.

[תשובתו של יצחק אפלבוים לונציאני, נציג הברון הירש בשנת 1883. מתוך סמסונוב עמ' 77]

ינטה אפלבויים היתה אחת משתי הנשים הראשונות שעלו לזמארין וכך מסופר אצל סמסונוב (עמ' 97, מומלץ לקרוא את הטע במלואו המקור): "העצים טרם הגיעו, ושתי נשים קמו ועזבו את חיפה ועלו לשבת בזמארין: רייזל וינשטוק (אשת אלתר וינשטוק) וינטה אפלבוים (אשת יצחק אהרן אפלבוים). תקותן – בנין הצריפים, ועיניהן ליום שבו תזכינה לחסות בצל קורת ביתן. שתים הן בכל המושב. ועת יכלו הצעירים את עבודת יומם, מתכנסים הם אצל השתים, מוציאים זמנם בשיחה נאה, מספרים במה שמספרים, משיחים לבם, דאגותיהם, תקוותיהם, וטוב להם. ערב ערב מתכנסים הם, כילדים אל בית אמם. ומביטות השתיים אישה אל רעותה, מעיפות עין זו בזו בתימהון־לבב ועגמת נפש, ואשה בעיני רעותה קוראה את רחשי לבה: עייפים הם הילדים, עייפים ורעבים, מה נתן לפניהם ויסעדו לבם, ובבית אין כל?…״וחרש חרש, כמבוישות, מפטירות הן השתיים בשפה רפה: במה נכבדכם?…״ לעומתן עונה חיוך טוב, סלחני, מפיק חבה ורחמים רבים: במה תכבדנה אותנו? לא זוללים וסובאים אנו, חס ושלום! לפי שעה, נצא ידי חובתנו בסעודה צנועה. מנה ראשונה: שבוטא בציר קרוש. מנה שניה: מרק פטריות. מנה שלישית: ברוזה צלויה ו…״[…] אכן אצל להן אלוהים ברכה: עוד יש בבית מעט קמח חיטה…וזריזות הידיים. ידי אימהות לעולם זריזות הן. ועל השולחן עולים פתותי בצק מתובלים בשמן — מה יתאונן אדם חי, דיו שהוא חי. אוכלים ״הילדים״, ושמחים, ולבם טוב עליהם, ו״ברוך אלהינו שאכלנו משלו ובטובו חיינו״. אורה ושמחה בחושה וצהלת צחוק — ישׂשׂוּם מדבר וציה. שתי נשים היו במושב — שתי אמהות טובות."

צאצאים:

  • הרמן צבי רעייתו חנה ויקסנברג – היה עיוור. הקים משפחה בוינה והיה לו מפעל למברשות. יתכן והיה בן של אפלבוים מנישואין קודמים
  • מאיר [1948-1870] רעייתו בלה פסקל, אגרונום בפקידות הברון ואיש תעשיה בתל אביב;
  • שמואל [1963-1871] רעייתו מרים רבניקר [1946-1883] מראשוני מנחמיה, עברו לכפר תבור ואח"כ לפתח-תקוה
  • אביגדור [1955-1873] רעייתו פנינה קובילביץ [1922-1877]. איכר וכורם בזכרון יעקב, ממייסדי "הלוואה וחסכון" המקומי, חבר אגודת הכורמים, חבר ועד המושבה, ממייסדי לשכת בני ברית בזכרון-יעקב.

צאצאי פנינה ואביגדור אפלבוים:

  • צבי רעייתו שושנה ליבוביץ
  • לאה רעיית יהודה אחיעזר
  • חיים רעייתו בתיה
  • רבקה רעיית חיים רוטמן

גלריית תמונות

מידע נוסף

דוד תדהר, אנצ' לחלוצי הישוב ובוניו, כרך 1 עמ' 435   מאיר אפלבוים כרך1 עמ' 464

אריה סמסונוב,  זכרון יעקב 1942, הוצאת ועד המושבה זכרון יעקב

אביגדור, בנו של יצחק אהרון וינטה אפלבוים מתאר ביומנו את העלייה לגבעת זמארין:  ״עד אשר השיגו בשבילנו דירות — מספר אביגדור אפלבוים ביומנו — ואך נחנו מעט מטלטולי הדרך, יצאו הגברים ברגל לזמארין ולקחו עמם לחם לכמה ימים. בדרך השיגנו מטר סוחף והיינו מוכרחים ללון אותו לילה בכפר הערבי עתלית. למחרת עוד הוסיף הגשם לרדת. אף על פי כן יצאנו לדרכנו. עיפים מהליכה כל היום בגשם וברפש הגענו עם ערב לזמארין. ישבנו לנוח מעט, ואחד מן הזקנים, יצחק אהרן אפלבוים, ברך על נר שלישי של חנוכה. ביום שלישי של חנוכה דרכו רגלינו על אדמת נחלתנו. שכבנו לישון על האדמה הרטובה והקרה ושקענו בשינה עמוקה. למחרת הקיצונו עם זריחת החמה ובחננו סביבותינו, לראות ולדעת את אשר עלינו לעשות. ראינו, כי אין מקום לנו לגור בו, והערבים עדין יושבים ב״בתים״. נועצנו להעביר את העצים, ששלח הועד המרכזי עם תשע המשפחות מחיפה לזמארין, ולהקים כמה צריפים למחסה לנו. אבל כיון שכל דרך לעלות בהר לא נמצאה, העלינו את העצים עד לטבור ההר על שכמנו״. (סמסונוב עמ' 60)

 

אביגדור, בנו של יצחק אהרון וינטה אפלבוים מתאר ביומנו את חגיגת פורים הראשונה
בזכרון יעקב: "לכבוד פורים ירדו כל האיכרים הבאים בשנים לחיפה ואילו הצעירים נשארו
בישוב לשמור על הרכוש…… אחרי פורים חזרו לזמארין, ושבו לעבודתם לסלול את הדרך
במעלה ההר. העבודה נמשכה עד ערב פסח, שוב ירדו האיכרים הבאים בשנים לחוג איש
בקרב משפחתו, ושוב נשארים בזמארין הצעירים. מחיפה שלחו להן יין ומצות. לאור הירח
על סלע גדול פרשו סדין לבן וערכו את הסדר בשמחה ורקודים" ( סמסונוב, עמ' 68 )

על הרעב הגדול וקשיי השנה הראשונה הוא כותב: ״מצבנו הלך ורע יותר ויותר — מספר ביומנו אביגדור אפלבוים — רבים התחילו קודחים. השכנים שהרגישו בחולשתנו וברוע מצבנו התחילו מבקרים אותנו לעתים תכופות וגונבים מכל הבא ביד. בחודש תמוז נחלו רבים בדיזנטריה בגלל המים הרעים, שהיו שורצים רמשים. נפלו למשכב כל הצעירים הנמצאים בזמארין. רופא היה עולה למושבה מחיפה פעם בחודש. תרופות לא הביא עמו. אחרי הביקור היה צורך לנסוע לחיפה כדי להביא את התרופות. והדרך תמיד בחזקת סכנה״. (סמסונוב עמ' 81)

על התפתחות הישוב בשנת 1883-4 הוא כותב: "נכנס חודש שבט תרמ״ד. דיגור הזמין שתילי זיתים מן הכפר טירה — מספר אביגדור אפלבוים ביומנו — והתחילו נוטעים אותם בשפוע ההרים צפונית־מזרחית למושבה. דיגור ערך משתלה גדולה בחלקת אדמה שהכשיר בקרבת הבאר ביר־אל־חנאזיר, ובה כל מיני עצים. עשרה אנשים עבדו עבודת קבע במשתלה. נשאו מים מן הבאר בפחים, ואת השתילים הרכים השקו מים מן הספל. העמידו בתי מלאכה: מפחה עשתה עגלות; נגר הכין דלתות וחלונות; רצען עשה רתמות בשביל סוסי העבודה, וכן גם סנדלריה; זו תקנה וגם עשתה נעלים בשביל האיכרים במחיר מועט. חומרים היו למכביר. 12 ארגזים מלאים עורות, מכשירי עבודה וחומרים אחרים, אשר שלח הועד המרכזי בשביל האיכרים, היו משוקעים בבית המכס בחיפה, וכבר נחשבו לאבודים, מאין ביד האיכרים לפדותם. ב״בקשיש״ של ממש, שאין כמוהו מחולל נפלאות ומתיר ״אסורים״, נפדו והוצאו הארגזים וכל מה שבתוכם." (סמסונוב עמ' 93)

 

 

העלאת מסמכים

הוספת תמונות ומסמכים רלוונטיים

כאן תוכלו להעלות מסמכים שקשורים ל
אפלבוים יצחק אהרן וינטה לאה
המסמכים יופיעו באתר לאחר אישור של מנהל האתר