שוורץ אריה לייב ובילה

ארץ מוצא: רומניה
עיר מוצא: גאלאץ
שנת פטירה: 1940
שנת עלייה: 1882
שנת התיישבות: 1882
שם האשה: בילה
שם נעורים: הרשקוביץ
שנת לידה: -
שנת פטירה: -
מספר ילדים: 8
זכריה, יעקב, שפרה, רבקה, שושנה, פרידה, ברכה, דבורה
שיתוף ב:
שוורץ לייב ובילה

אריה לייב שוורץ, הגיע עם אחותו פרומה ובעלה יחיאל לייטנר,

ביומנו של זלמן הלפרין, אחד ממתיישבי זכרון יעקב. מובא הסיפור הבא:

ירושלים 1883

בשנת 1883 , לאחר שהמתיישבים כילו את כל כספם , הנשים והילדים עברו לחאן בחיפה ובזכרון יעקב (זמארין) נשארו קומץ מתיישבים לשמור על המקום, החליטו קבוצה של צעירים רווקים, וביניהם אריה לייב שוורץ,  לצאת לירושלים כי יצאה השמועה ששם ניתן למצוא עבודה. הם צעדו ברגל לירושלים ושכרו חדרים במיסיון האנגלי .

מיותר לציין, שבאותה תקופה לא היה בארץ דאר מסודר ומכתב שנשלח היה מגיע לאחר חודשים ליעדו .  בני משפחותיהם, משלא שמעו מהם זמן מה, החליטו לשלוח משלחת לירושלים שתבדוק מה עלה בגורלם. היה חשש שבשל הרעב והקשיים הם המירו את דתם.

במשלחת היו זלמן הלפרין יחד עם ניידרמן ועוד 2 חברים . כשהגיעה המשלחת לירושלים, מצאה אותם בריאים ושלמים כשהם מועסקים בבניית המושבה הר טוב . 

זמן מה לאחר מכן הגיעו השמועות כי הברון רוטשילד לקח תחת חסותו את המושבות, והם החליטו לחזור הביתה.  הם הגיעו לנמל יפו ומשם שכרו אנייה קטנה שתוביל אותם לחוף עתלית.  לקראת הגעתם לעתלית נרדם "הקפטין" הערבי והנוסעים יחד איתו, האנייה נתקלה בסלעים שלאורך החוף, והחלה טובעת. למזלם הטוב, החוף היה קרוב וכך באישון לילה,  צעדו בתוך המים לחוף עתלית.

רח' הגרנות

שטח האדמה שליד בין הקברות וחלק מבית הקברות (החלק העליון שליד השער הראשי)  היו נחלתו של אריה לייב שוורץ.  הנחלה כללה את מה שהיום החלק העליון של בית הקברות, ובית האבן שלידו (בית יעקב ורבקה אלפרט ז"ל) , בפינת רחוב הגרנות ואת רח' הגרנות כולו.

בית הקברות היה בסוף הרחוב הראשי של המושבה , כלומר, הגורן ומגדל המים, בית הקברות ויד למייסדים שהיום הם "שער המושבה" היו אז אחורי המושבה.  רח' המייסדים, שנקרא אז רח' האיכרים, החל ליד ביה"ס יעבץ,  ונגמר בבית העלמין.

בשנת 1916 החליט ועד המושבה, מכוח האילוצים להגדיל את בית העלמין, ולפיכך ניהל משא ומתן עם אריה לייב שוורץ. חלקתו שגבלה בבית העלמין ממזרח לו (החלק העליון – שקרוב לשער הראשי) נמסרה לועד המושבה תמורת אדמה חליפית. פרוטוקולים של ועד המושבה בענין זה נמצאים בארכיון לתולדות זכרון יעקב.

צאצאים:

  • זכריה רעייתו אסתר פולני
  • יעקב (1916-1890) נהרג במלחמת הבלקן כחייל בצבא התורכי.
  • שפרה רעיית בינימין ריבניקר
  • רבקה רעיית צבי מושקוביץ
  • שושנה רעיית שמשון לוריא
  • פרידה רעיית צבי לטמן
  • ברכה רעיית אריה קינמן
  • דבורה רעיית אברהם שטרן

גלריית תמונות

מידע נוסף

סיפור משפחתי

יומנו של ירחמיאל הלפרין בארכיון לתולדות זכרון יעקב

פרוטוקולים של ועד המושבה בארכיון לתולדות זכרון יעקב

העלאת מסמכים

הוספת תמונות ומסמכים רלוונטיים

כאן תוכלו להעלות מסמכים שקשורים ל
שוורץ אריה לייב ובילה
המסמכים יופיעו באתר לאחר אישור של מנהל האתר