ספיר היה תושב המושבה פתח תקווה והיה מחנך בבית הספר הראשון שלה – במבנה המכונה עד היום "בית פיק"א" במרכז העיר. הוא ערך בהתנדבות את התכתובת בערבית ובטורקית של המושבה. שימש כמזכיר ראשי במשרד יק"א ביפו ויעץ בענייני קרקעות. בזכות מומחיותו נגאלו עשרות אלפי דונמים. משנת 1905 שימש כסגן מנהל "בנק אפ"ק" ביפו. הוא עסק בחקר ארץ ישראל וסביבותיה ופרסם מאמרים רבים על הטבע והארץ. כן פרסם ספר בשם "הארץ" המכיל רשימת מקומות בארץ ישראל. כתב גם ב"לוחות ארץ-ישראל" של אברהם לונץ ובקובצי "ירושלים".
היה מנהל הסניף הראשי של בנק אנגלו-פלשתינה בארץ ישראל, ביפו, עיר הנמל היחידה בזמנו, העיר שהייתה גם המרכז העירוני של בני המושבות של העלייה הראשונה. הוא היה סגנו של זלמן דוד ליבונטין, מנהל הבנק בארץ ישראל ומועמד להיות למחליפו בניהול הבנק, בבוא העת. פטירתו בגיל 42 הייתה אבדה לבנק עקב היותו בקיא בלשון הטורקית, רכש קרקעות ובחוקי המדינה העות'מאנית.
********
מינה ספיר לבית שאטיל נולדה בפוניבז פלך קובנה (ליטא) בשנת תרכ"ו (1866) לאביה ר' בנציון שאטיל, ולאמה אסתר לאה בת ר' יצחק מווילקומיר. קיבלה חינוך מסורתי-לאומי וגדלה באווירה של חיבת ציון בבית הוריה, למדה בבי"ס עממי ורכשה השכלת בי"ס תיכון בשיעורים פרטיים והשתלמה בשפות גרמנית ורוסית.
בתרמ"ג (1883) עלתה ארצה עם הוריה, כשרכש אביה באמצעות הרי"מ פינס נחלה בפתח תקוה שהייתה עזובה ושוממה ואח"כ בא עם משפחתו ב"קבוצת הביאליסטוקאים" לחדש את הישוב בפתח תקוה והשתכנו לשנים הראשונות בכפר יהודיה. עבדה עם כל המשפחה בחקלאות והסתגלה לקשיי העבודה והחיים מתוך התלהבות לאומית ואהבת הארץ. בזמן קצר למדה את השפה העברית והתרגלה לכל מנהגי הארץ.
בתרמ"ה נישאה לאליהו ספיר מירושלים והיתה עוזרת נאמנה לבעלה בדרך חייו רבת הפעולות והתמורות כאכר, רועה, מורה, פקיד יק"א ומנהל בנק אפ"ק, והקלה עליו את עבודתו המדעית הפורייה והתמסרותו לפעילות בגאולת הארץ. חינכה את ילדיה ברוח אהבת הארץ, נאמנות ומסירות לשאיפות הלאומיות של עם ישראל. נפטרה בפתח תקוה, ט"ו תשרי תרע"ז (1916)
צאצאים:
- חנה חיה ספיר [1951-1889]
קיבלה חנוך בבית הספר העממי בפתח תקוה ובבית הספר של "כל ישראל חברים" ביפו. מפי אביה, הסבא ומורים פרטיים למדה תנ"ך, ספרות עברית וצרפתית. כבת איכרים טפלה במשק החקלאי של הוריה בזמן היותה במושבה.
כשעברו הוריה ליפו המשיכה שם בלימודיה ואח"כ נכנסה במרץ לחיים הציבוריים. הייתה מזכירת אגודת נשים לגמילות חסדים ביפו (נווה שלום ות"א), לקחת חלק בפעולות הועד של "שותפות הירקון" בת"א, במועצת הנשים שליד האגוד למען תוצרת הארץ, במועצת הנשים שליד ועד הלשון העברית, בלשכות בנות ברית. שימשה מזכירת הלשכה "תל-אביב" ב"בנות ציון" ובהתאחדות נשים עבריות עממיות, מנהלת המוסד "בית לחם ותה" מטעם לשכת בני-ברית, חברת לשכת הגליל הגדולה של בני-ברית בארץ ישראל. בימי מלחמת העולם השנייה הייתה חברת "המשמר האזרחי" בתל-אביב.
התמסרה לעסקנות ציבורית באמונה והקדישה את כל חייה לנדכאים ולנצרכים. ביחוד פעלה למען האישה העולה והסובלת.
- אשר לוי ספיר [1918-1892]
עבד במשק המשפחה בפ"ת. היה פעיל ב"מכבי" המקומי, בשמירה, ובמוסדות נוער אחרים. השתתף בכל עניני הנהגת הצבור במושבה. היה עוזרו של האגרונום הגרמני מטעם ג'מאל-פחה. בתוקף תפקידו סייע רבות לאברהם שפירא במילוי תפקידו. למד בביה"ס כי"ח ביפו, בבית ספר "למל" בירושלים ובמקוה-ישראל. נפטר 30 באוג’ 1918. קבור בבית העלמין טרומפלדור בתל אביב.
- יוסף ספיר [1972-1902]
היה ראש עיריית פתח תקווה, שר בממשלות ישראל, מראשי מפלגת הציונים הכלליים, ממקימי המפלגה הליברלית וגוש חרות ליברלים (גח"ל). נפטר 26 בפברואר 1972 בעת ששהה בשליחות הכנסת באוסטרליה.