נתן גרינגארט (1839–1898), שכונה "ר' נוסקה בריסקר", היה מאנשי הכלכלה והציבור הבולטים בירושלים במאה ה-19, וממייסדי פתח תקווה.
גרינגארט נולד בבריסק דליטא (ברסט שבליטא, כיום בבלארוס) בשנת תקצ"ט (1839) לר' בייניש גרינגארט. קיבל חינוך תורני מסורתי, למד בחדרים ובישיבות, ולאחר נישואיו פנה לעסוק במסחר.
בשנת תר"כ (1860) עלה לארץ ישראל והתיישב בירושלים. יחד עם ר' נתנאל מווילנה ור' בן-ציון ליאון ייסד את בית המסחר הראשון של יהודים אשכנזים ליבוא סחורות מחו"ל. לאחר פטירת שותפו ר' נתנאל, ניהל את העסק לבדו ובהמשך חידש שותפות עם בניו של ר' בן-ציון ליאון. בנוסף, עסק בחלפנות ובחכירת זכויות על מונופול הטבק ("רג'י") מהחברה הצרפתית שקיבלה את הזיכיון מהממשלה העות'מאנית.
גרינגארט היה דמות אהובה ומוערכת בירושלים, וזכה לכינוי "ר' נוסקה בריסקר" על שם עיר הולדתו. ניהל את עסקיו הפרטיים ואת ענייני הציבור שנטל על עצמו באמונה ובמסירות.
רעייתו הראשונה גיטל נפטרה בשנת 1880, ואחריה בשנת 1883 נפטר בנו (השם אינו ידוע). הוא נישא בשנית לחיה.
במקביל לפעילותו הכלכלית, היה מעורב ביוזמות ציבוריות. השתתף ביסוד חברת פתח תקווה והיה מנהלה הכספי. בשנת תרל"ח (1878) השתתף יחד עם דוד גוטמן ויואל משה סלומון ברכישת חלקת האדמה הראשונה בפתח תקווה מידי כַּסַר, ולאחר מכן גם ברכישת אדמות ח'אן בשנים תרל"ט–תר"ם (1879–1880) במטרה לייסד ולהרחיב את המושבה. גרינגארט היה חבר פעיל בחברת פתח תקווה עד פירוקה בשנת תר"ן (1890).
בשנות קיומה הראשונות של פתח תקווה, כאשר קדחת השתוללה באזור ורוב המתיישבים נטשו את המושבה, החלו חברות שונות ויחידים לנסות לסחור באדמותיה בדרכי תרמית. גרינגארט, בשמו של ועד חברת פתח תקווה, פרסם בעיתון "המליץ" אזהרה פומבית, בה הדגיש כי אין למכור אדמות לספסרות אלא רק למי שבכוונתו להתיישב ולעבוד את הקרקע בפועל.
מעבר לפעילותו הכלכלית וההתיישבותית, היה נתן גרינגארט פעיל גם בחיי הדת והחברה של ירושלים. שימש גבאי בבית התלמוד תורה ובישיבת "עץ חיים", מהמוסדות המרכזיים של היישוב הישן. בשנת תרנ"ה (1895) יצא בשליחות ציבורית לאנגליה לגיוס כספים למוסדות החסד בירושלים, ועמד במשימה זו למרות תנאים חומריים קשים.
ר' נוסקה בריסקר נפטר בירושלים בי"ז בכסלו תרנ"ט (1898), והשאיר אחריו מורשת של פעילות ציבורית, מסחרית והתיישבותית ששילבה עקרונות דתיים עם חזון יישובי.
צאצאים:
- שמואל
- בן (?) נפטר בשנת 1883
- ישראל מאיר [1897 – 1959], ירושלים